El MAR Y JUANA


Encetem amb aquest post, un apartat dedicat a construir un cens de llaüts. Espero que les aportacions dels blocaires enriqueixen aquest llistat.
He volgut començar la llista amb un dels llaüts que trobo més bonics de formes i que té un nom ben “castís”: el MAR Y JUANA.
.
Aquest llaüt, de 1.928 cm d’eslora i 292 cm de mànega, fou durant molts anys, parella de la barca de Riba-roja d’Ebre.
Aquesta barca de pas, un cop construïda la presa de Flix que estabilitza les aigües del lloc de pas, utilitza 4 llaüts: dos fent parella i conformant la barca de pas pròpiament dita i dos emprats de flotadors per als “taulats” o rampes d’accés a la barca. Això porta, en alguns cops, a errors d’apreciació en veure fotografies de la barca lligada al taulat i on sembla, com la foto que aquí aportem, que sigui una barca de tres llaüts.
Un cop construït el pont de Riba-roja, i eliminada la barca de pas, el MAR Y JUANA, roman ferit de mort a la riba dreta de l’Ebre “…navegant silenciosament cap a l'oblit…”
.

2 comentaris:

Àngels ha dit...

En aquesta adreça que adjunto trobaràs imatges dels llaüts i del riu de començament de segle. És un minireportatge que TV3 va dedicar a Artur Bladé i Desumvila.
http://www.tv3.cat/videos/759199

Jaume Masip Llop ha dit...

Ostras! molt interesant el tema dels quatre llaüts, no ho sabia.
Lo del Llaüt fa ràbia!