Festa del Riu a Ascó

"Al programa oficial de la Festa Major d’Ascó d’aquest any, apareix un article de Biel Pubill on entre d’altres, es fa referència a la Festa del Riu a Ascó. Per el seu interès em permeto reproduir aquest fragment:

“Abans quan es celebrava la Festa Major per Sant Miquel el 29 de setembre, al riu es feia molta cosa: soltada de patos, pal ensabonat, natació... I ara que es celebren en ple estiu i al fort de el calor, res de res. El primer dia de festes després de la Missa i Processó no hi ha res de res, bé prou podia haver-se fet quelcom al riu...

La crítica que feia Carmel a l’article de La Voz de Flix (1974) es veu refrendat en els programes de festa, on es mostra clarament com en aquests anys s’ha viscut totalment d’esquenes al riu a l’hora de programar activitats relacionades amb aquest recurs natural, contràriament al que succeeix a les dues Móres, a Flix (curses de puntones, pal ensabonat, travessa del riu, captura de l’ànec...), a Riba-roja d’Ebre (ídem a Flix a més de curses de canoes i llanxes així com l’aplicació d’esports d’aventura com el ponting,). Sols en algunes ocasions molt puntuals es va recórrer al riu gaudint amb el pal ensabonat, la llançada d’ànecs o amb diferents proves de natació; això passava el 1952 i també entre 1984 i 1986 sota el nom de Gran festa del riu –el darrer any es va fer un concurs d’enginys per baixar el riu.”

Autor del text citat: Biel Pubill i Soler

LA PART MÉS LÚDICA DE LA FESTA MAJOR: JOCS, DIVERTIMENTS I COMPETICIONS

Programa oficial de la festa major Ascó 2008