Passos de Barca al 1871



ITINERARIO-ROZAS (Itinerarios de España, Baleares y Canarias). Aquest es un llibre escrit per Joaquín Perez de Rozas, publicat el 1872 i fet el 1871, a partir d’un mapa militar del “Depósito de la Guerra”. Aquest llibre es com la “Guia Campsa” del 1872 (...i tractant-se d’un llibre militar..l’equivalent a l’opció: “via mes ràpida”). L’autor, esquemàticament, descriu els itineraris poble a poble, donant tot un seguit de valuosa informació, com: la distancia kilomètrica aproximada (total, acumulada a la columna de l’esquerra i parcial de punt a punt a la dreta), la categoria de la via (camí de ferradura –h-, camí de carro -cº-, carretera o camí ral –cª-), etc.. Així, si llegiu per exemple: H. d. (473), h. iz. (452) y barca sobre el Ebro. Vol dir: que un cop en aquest punt si anem a la dreta trobarem un camí de ferradura que enllaça amb la ruta 473 (Maella –Flix) i si anem a l’esquerra trobarem un altre camí de ferradura que va a la ruta 452 (Lleida – Mora la Nova) y a un pas de barca.
El que ara ens interessa però es la localització que fa dels Passos de Barca. Aquí, localitzarem els que indica, al riu Ebre, de Faió fins Amposta.
Curiosament, res diu dels Passos de Barca de Mora d’Ebre i de Tortosa. Dos passos documentats en aquesta època. Tal vegada, l’explicació d’aquest fet, es que totes dues localitats son final d’etapa (sense travessar el riu).